Onderzoek uit 2013 heeft aangetoond dat een wederkerige relatie met dieren fysieke en psychologische voordelen kan opleveren. In april 2017 is er opnieuw onderzoek gedaan naar mens-dier interactie bij kinderen met ASS.
Kinderen met ASS hebben een lagere lichamelijke activiteit, maar dit is uiterst belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Uiteindelijk kan dit ook leiden tot een overgewicht of tekort aan botten. AAI biedt een aantrekkelijke optie voor kinderen met ASS, een therapiehond kan namelijk hun sociale interacties verbeteren en dit staat in verband met de lichamelijke activiteit. Een therapiehond verhoogt de lichamelijke activiteit bij kinderen met obesitas en adolescenten met orthopedische beperkingen.
Voor dit onderzoek zijn de onderzoekers gegaan voor kinderen van 6 tot 14 jaar met een ASS-diagnose en geen allergie voor honden. Twintig kinderen hebben meegedaan aan dit onderzoek (17 jongens en 3 meisjes). Gedurende 7 weken van april tot juni 2017 hebben de kinderen kans gekregen om in aanraking te komen met een therapiehond en hun geleiders. De eerste twee weken kregen de kinderen de mogelijkheid om vertrouwd te raken met de therapiehonden, daarna werken de kinderen in twee groepen verdeeld en werd het onderzoek gestart. De twee groepen werden gerandomiseerd verdeeld met afwisselend wel of geen aanwezigheid van een therapiehond. De lichamelijke activiteit sessies duurden ongeveer 60 minuten en werden geleid door twee instructeurs die ervaring hadden met een programma voor de lichamelijke activiteit voor ASS-kinderen.
De therapiehondengeleiders begeleidden de interacties van de deelnemers met de therapiehonden. De opdrachten en activiteiten varieerden van uitnodigen om naast een hond te lopen tot een hindernisbaan met de hond volgen. De therapiehond en begeleiders namen bewust alleen deel aan de fysieke activiteiten tijdens de sessie.
Om vast te stellen of een therapiehond verschil ging maken in de lichamelijke activiteit van kinderen met ASS, werd gebruik gemaakt van een versnellingsmeter. Hiermee werden de minuten geregistreerd van de activiteit die de deelnemer doormaakte.
Uit het onderzoek blijkt dat een therapiehond tijdens lichamelijke activiteiten voldoende gebruikt kan worden bij kinderen met ASS. Bij kinderen waren geïnteresseerd in de fysieke activiteiten met de hond en vonden het leuk om met de therapiehond om te gaan. De resultaten van de versnellingsmeter lieten bij de kinderen een vooruitgang zien van de activiteiten die zij doormaakte in het uur van de sessie.
Een therapiehond kan dus van effectieve en waardevolle waarde zijn voor kinderen van 6 tot 14 jaar met de diagnose ASS. De kinderen krijgen een hogere lichamelijke activiteit gedurende het uur van de sessie.
bron:
https://www.tandfonline.com/doi/epub/10.1080/08927936.2022.2027091?needAccess=true
Dologobox 2022 | All Rights Reserved. Design & Developed by Themeshopy